top of page
logo8.png
logo9.png
logo10.png

Fasciarelease therapie

De kennis over fascia heeft nog niet zo een lange geschiedenis, echter daar is verandering in aan het komen. Men kan er niet meer omheen. Thomas Myers, Robert Schleip zijn te noemen in de moderne studieontwikkeling over fascia. Door middel van onze moderne hulpmiddelen die voor de microbiologie worden gebruikt, kan er veel zichtbaar in ons lichaam worden gemaakt over de werking van Fascia. Op internet is veel over fascia te vinden. Het is een mooie studie die heel veel belooft in de toekomst.

Wat is fascia. Ik noem fascia als het verbindend en communicerend weefsel in het lichaam; geen bindweefsel dat domweg alles bij elkaar houd. Onze organen liggen ingebed in fasciale weefsels. Tot in cellen toe is dit zo. Zonder fascia zouden wij niet bestand zijn tegen de zwaarte kracht. Ons lichaam zou zich niet kunnen oriënteren de omgeving. Fascia communiceert samen met ons zenuwstelsel constant de positie bepalend binnen en buiten ons lichaam. Het is een vlies, dat als spinnenweb is waarin zich een gelachtig eiwit bevind. Het reageert op beweging en drukverschillen en is altijd in beweging. Geeft constant signalen door; anders dan het zenuwstelsel dat elektrische impulsen doorgeeft.


De fascia vormt de schakel tussen beweeglijkheid en stabiliteit. En goed begrip van de plasticiteit en gevoeligheid van de fascia is wezenlijk en duurzaam therapeutisch effect. Bij Fasciarelease therapie maken we gebruik van onze handen. Door de handen op een dusdanige manier te gebruiken als voelend instrument en structuren in het onderhuidse weefsel op te sporen. Het is een langzaam glijdende beweging van de handen en vingers over de huid. Doel hebben het onderliggende weefsel losser te maken, te veranderen en verklevingen te opheffen.
 

Het fascia weefsel kan weer glijden over de andere weefsels heen. Dieper liggende spieren glijden weer beter in het lichaam. Lichaamshoudingen veranderen, stabiliteit gaat weer beter.

Meer specifiek:
bottom of page