Miofasciale Triggerpointtherapie Ontwikkelingen staan niet stil in het complementaire veld van de natuurgeneeskunde. Zo is de miofasciale triggerpoint therapie een vrij moderne vorm van pijnbestrijding en het herstellend vermogen in de bewegingsfunctie. Miofasciale triggerpoints

ontstaan in de spieren; met name de spieren die voor de beweging en stabiliteit verantwoordelijk zijn . Overbelasting van de spier door o.a. een langdurige verkeerde houding of beweging zorgt voor verkrampingen of pijn in andere delen in ons lichaam.
 

Wat zijn miofasciale triggerpoints? Onze spieren bestaan uit een groot aantal afzonderlijk vezels. Zo’n vezel is opgebouwd uit de kleinste elementen: de sarcomeren. Gezamenlijk trekken ze samen en ontspannen ze zich door de impulsen vanuit het zenuwstelsel. Het is een heel ingewikkeld gebeuren. In een spier kan het zo zijn dat er meerdere van deze sarcomeren niet of nauwelijks reageren op de impulsen. Er ontstaat dan een tekort aan zuurstof door verminderende doorbloeding op de plek. Ze gaan dan verdikkingen vormen en veroorzaken verkramping. Door er druk op uit te oefenen kunnen pijnlijk gaan aanvoelen.

Miofasciale triggerpoints geven vaak pijn- of tintelende sensatie elders. Zo is hoofdpijn vaak te wijten aan triggerpoints in de grote nekspier, of het niet omhoog krijgen van een arm te wijten is aan triggerpoints in schouder en nek-gebied. Door te behandelen met massage op het triggerpoint, wat weer de doorbloeding verbeterd, kan de pijn doen verlichten en de functie verbeteren. Triggerpoints kunnen op vele plaatsen ontstaan en voor ongemak zorgen. Let wel; miofasciale triggerpoints kunnen een van de oorzaken zijn van langdurige pijn. Veel (para)medici kennen het belang van triggerpoints niet.


Echter er kunnen ook andere oorzaken zijn, in dit geval zal medische observatie en onderzoeken nodig zijn. "Als je dus een klacht hebt maar niemand heeft ooit je spieren grondig onderzocht op triggerpoints, dan zou dat zo maar eens de oorzaak kunnen zijn van klachten die maar niet weg willen gaan"

Ik ben opgeleid tot miofasciaal therapeut en coach. Kijk hiervoor op de site van www.triggerpointcoah.nl Als coach geef ik je oefenopdrachten die jezelf kunt uitvoeren om de pijn te verlichten en wat de therapie beter maakt.

Meer specifiek:
logo7.png